Provincie Antwerpen

Beddermolen komt tot leven in een film

Beddermolen komt tot leven in een film

Maart 2018 is door Europa uitgeroepen tot maand van de Europese windmolens. Om deze maand vol molenactiviteiten op een gepaste manier af te sluiten, pakt Kempens Landschap uit met een mooie kortfilm over de Beddermolen in Westerlo. U kan hem bekijken op de website en facebookpagina van het molendomein. De film is gerealiseerd met steun van Vlaanderen en de provincie Antwerpen.

Een molen die gezien mag worden

De Beddermolen in Tongerlo werd in de zeventiende eeuw gebouwd in opdracht van de abdij van Tongerlo. Bij de molen verschenen vrij snel een charmant domein met een huis, een stal, een schuur en een bakhuisje, omgeven door landbouwgronden. De molen doorstond woelige tijden en rampen, waaronder een zware brand in 1967. De toenmalige eigenaar bouwde de molen terug op, maar zonder binnenwerk. Toen Kempens Landschap en de gemeente Westerlo de molen in 2011 kochten, wilden ze daar verandering in brengen. Ze lieten hem restaureren en nieuw binnenwerk vervaardigen, met prachtig resultaat. Sinds oktober 2017 is de Beddermolen weer in staat om te malen en is hij elke eerste en laatste zondag open voor het publiek.


De wind aan het woord

Kempens Landschap en de gemeente Westerlo willen dat de bezoeker op het molendomein op een ongedwongen manier het leven op het (vroegere) platteland kan leren kennen. Om die sfeer over te brengen werd al snel aan een belevingsvol filmpje gedacht. Girafeo, een Brussels productiehuis dat in het verleden al meermaals in de prijzen viel, nam de opdracht aan. Inga Verhaert, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap legt uit hoe de film tot stand kwam: “In oktober- november filmde Girafeo de windmolen in werking. Het beeldmateriaal van al die filmdagen werd gemonteerd en gebundeld in een filmpje van 2 minuten. Als verhaallijn werd gekozen om de wind aan het woord te laten, die vertelt hoe graag hij met de molen en de molenaar samenwerkt en wat zij samen realiseren. Het resultaat geeft je meteen zin om te gaan kijken.” De film werd vandaag online geplaatst op de website van de Beddermolen www.beddermolen.be en de facebookpagina van het molendomein www.facebook.be/beddermolen.be.

Financiële steun vanuit Platteland+

Om educatieve projecten op het domein van de Beddermolen mogelijk te maken, krijgt Kempens Landschap financiële steun vanuit Vlaanderen en de provincie Antwerpen binnen het Platteland+ project “De Beddermolen ingebed”. Peter Bellens, covoorzitter van Kempens Landschap en gedeputeerde van de provincie legt uit waar het project over gaat: “Met dit project wil Kempens Landschap het domein omvormen tot een plattelandscentrum in de Merode. Deze film is een belangrijk communicatief onderdeel. Daarnaast onderzochten Kempens Landschap en vzw RURANT vorig jaar hoe streekproducten een plaats kunnen krijgen in de werking van het molendomein. Dankzij de financiële steun van Platteland+ werden al een hele reeks branding – en communicatieacties gerealiseerd. In een volgende fase wordt het bakhuisje gebruiksklaar gemaakt zodat daar weer brood in gebakken kan worden.”


Leuke afsluiter van de molenmaand

Kempens Landschap is trots op zijn molens en draagt het ambacht van molenaar, dat nu door vele vrijwilligers wordt uitgeoefend, een warm hart toe. Ook de molen ‘In Stormen Sterk’ in Lille is eigendom van Kempens Landschap en in Malle speelde de organisatie een belangrijke rol bij het veiligstellen van de Scherpenbergmolen. In maart stonden deze molens extra in de kijker tijdens het Europees Jaar voor Cultureel Erfgoed en konden bezoekers bijvoorbeeld meel aankopen in de Beddermolen. Met de lancering van deze film rondt Kempens Landschap dus een bijzondere maand af.