Provincie Antwerpen

Recepten

Woekiewafeltjes van molenaar Roger

Lekkere, harde wafels, die je enkele dagen kan bewaren…

Benodigdheden:

  • 500 g bloem
  • 5 eieren
  • (eventueel) 1 pakje bakpoeder
  • 300 g solo of andere bakboter
  • 300 g suiker
  • 4 pakjes vanillesuiker

Werkwijze:
Bloem, suiker en vanillesuiker in een kom doen en goed mengen. Boter (in de microgolf) smelten en eronder mengen. Eidooiers eronder roeren en als laatste het stijfgeklopt eiwit erbij. Het eiwit apart kloppen is niet echt noodzakelijk maar mag. Het is een vrij stevig deeg.
Wafelijzer goed heet laten worden en bakken. Met veel liefde bereiden, dat doet de wafeltjes nog beter smaken...
Smakelijk!

Zuurdesembrood van molenaar Marino

Voor een heerlijk gezond brood!

benodigdheden voor twee broden:

  • Desemstarter : 117 gram
  • tarwemeel van goede kwaliteit : 940 gram
  • water 38°c : 735 ml
  • zout (bij voorkeur grijs zeezout, beter geen gejodeerd zout) : 18 gram

Zuurdesemstarter :

Men kan zelf starter maken of gewoon een beetje vragen aan iemand die al in zijn bezit heeft .
Het belangrijkste om te onthouden is dat zuurdesemstarter echt 'leeft' en dat het dus moet gevoed worden . Die voeding is gewoon meel en water (38°c). Tip : doe een stukje starter in warm water , als het drijft is het klaar voor gebruik . Altijd . Als het niet drijft, is het niet klaar en moet je nog wat wachten of extra voeden .

Werkwijze:

* Hou 50 ml water apart en meng de rest van het water met het meel .
* Laat dit staan gedurende 1 uur (autolyse)
* Meng de achtergebleven 50 ml water met het zuursesem .Wanneer het deeg
gemengd is zou het ongeveer 26 ° C moeten zijn .
* Voeg het water-zuurdesemmengsel toe .
* Voeg het zout toe .
* Vouw(niet kneden) het deeg vanaf nu elke 30 min gedurende het eerste
anderhalf uur
* Vanaf dan om het uur voor de resterende fermentatietijd .. Deze fermentatietijd
neemt ongeveer 4 uur in beslag .
* Wanneer het deeg goed gefermenteerd is , verdeel je het in 2 gelijke delen en
doe je een eerste vorming.Laat het nu 30 minuten rusten
* Vorm de broden en leg ze in rijsmandjes . Zet deze een nacht in de koelkast .
* De dag nadien afbakken op hoogste temp van je oven .

Tip als je een gietijzeren kookpot hebt , verwarm deze dan mee in de oven , leg je brood op bakpapier en dan de pot in met deksel voor 20 minuten , dan 10 minuten zonder deksel .

Geweldige spelt door molenaar Jos

Neem speltgraan en laat het graan gedurende minstens 12 uur weken in water.
Giet dan af en doe de geweekte spelt in een grote pot (de spelt zal nog verder zwellen) en doe er kippen of groenten bouillon op tot net onder.
Laat ongeveer 2uur zachtjes koken.
Dan afgieten. Je kan de spelt dan gewoon gebruiken of invriezen.

Gebruik de spelt zoals rijst, bijvoorbeeld bij chili con carne, of met groentjes, curry, …